Anul 2019 a inceput cu vesti foarte bune pentru domeniul imobiliar pentru cumparatorii de locuinte noi, deoarece incepand cu data de 20 ianuarie 2019 a intrat in vigoare Legea 30/2019 prin care a fost modificat Codul Fiscal. Printre modificarile avute in vedere de legiuitor, de departe, cea mai importanta pentru piata imobiliara este cea care elimina restrictia achizitiei unei singure locuinte cu o cota redusa de TVA de 5%.
Un scurt istoric
Forma veche care dateaza din anul 2008 stabilea ca: Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv:
(i) În cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%; (ii) În cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%;
Aceasta prevedere veche de 10 ani a fost eliminata la acest moment si orice persoana fizica, indiferent ca vorbim de rezidenti sau nerezidenti, poate cumpara mai multe locuinte noi cu aceasta cota redusa si foarte avantajoasa de TVA de 5%.
Foarte multi dintre cumparatorii de locuinte noi (in majoritatea lor tineri) nu puteau achizitiona o locuinta mai mare, daca se aflau in situatia in care erau deja proprietari ai unei locuinte achizitionata cu TVA de 5%, desi existau foarte multe situatii in care o locuinta era absolut necesara pentru motive fundamentale precum: cresterea numarului membrilor familiei, casatoria etc.
Pentru a beneficia de TVA-ul redus, multi dintre cumparatorii erau fortati sa apeleze la metode foarte complicate si cu multe implicatii sociale si juridice: divort, cumpararea pe numele copiilor minori, achizitia pe numele unor rude sau altor persoane din familie.
Din aceste motive, intelegand aceasta cerere si necesitate a cumparatorilor, Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania – Urbanis (ADIDU) a solicitat incepand cu anul 2017, in cadrul mai multor intalniri cu reprezentanti ai pietei imobiliare, cu Guvernul Romaniei si cu Ministerul de Finante, sa fie eliminata aceasta restrictie, explicand de ce acest lucru este extrem de benefic, atat pentru piata imobiliara cat si pentru tinerii care doreau sa realizeze un „upgrade imobiliar” la o locuinta mai generoasa.
Dupa zeci de interventii la institutiile statului: Guvern, Parlamentul Romaniei, aparitii in presa, interviuri si emisiuni TV, aceasta lege noua privind TVA-ul de 5% a fost aprobata si a intrat in vigoare in luna ianuarie 2019 precizand ca o persoana fizica poate achizitiona mai multe locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, si a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv TVA.
Efectele TVA-ului de 5% aplicabil locuintelor noi
Pentru cumparatori, aceasta masura este de natura sa rezolve mii, poate chiar zeci de mii de cazuri in care tinerii sau tinerele familii nu puteau face un upgrade imobiliar si erau nevoiti, fie sa cumpere locuinte vechi, fie sa cumpere locuinte cu un TVA de 4 ori mai mare, respectiv un TVA de 19%. Mai mult decat atat, existenta unor conditii avantajoase de achizitie a unei locuinte in Romania, poate fi de natura sa rezolve atat probleme sociale, cat si demografice, prin care tinerii care doresc sa se intoarca in tara, din diaspora, o pot face acum mult mai facil. Posibilitatea stabilirii unui camin familial este unul dintre cele mai importante criterii avute in vedere de tineri pentru intoarcerea in Romania, fiind o adevarata ancora alaturi de familie si de un venit satisfacator.
Pentru bugetul de stat, implementare acestei masuri este de natura sa creasca veniturile la bugetul de stat. Constructia de locuinte noi aduce la bugetul statului un procent foarte mare de incasari din TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii, impozite pe proprietate si creeaza noi locuri de munca. Reamintim faptul ca vanzarea locuintelor vechi nu mai genereaza niciun venit la bugetul de stat daca valoarea este sub 450.000 lei.
Pentru piata imobiliara, efectele sunt extrem de benefice, din estimarile noastre pe termen scurt si mediu aceasta modificare este de natura sa creasca cererea de locuinte noi cu un procent de 25-30%, fiind un factor catalizator pentru toti cei implicati in domeniul imobiliar. Pe termen mediu si lung, acest procent va creste, doarece aduce si o componenta investitionala importanta, in sensul in care, mai multe locuinte vor putea fi achizitionate drept investitie, pentru inchiriere spre exemplu, un domeniu investitional care nu este deloc de neglijat.
In concluzie, aparitia noii legi privind aplicarea TVA-ului de 5% la achizitia de locuinte noi, cu limitele precizate mai sus, este de natura sa aduca foarte multe beneficii: sociale (pentru tinerii care pot face acum un upgrade imobiliar), economice (deoarece va incuraja si stabiliza piata de constructii de locuinte noi) si nu in ultimul rand fiscale deoarece va genera taxe la bugetul de stat (fiind preferabil sa se incaseze un TVA mai redus din aceste livrari, decat sa nu se incaseze deloc luand in considerare faptul ca numarul tranzactiilor cu TVA de 19% era oricum foarte redus.
“ASOCIAȚIA DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI DIN ROMÂNIA – URBANIS “ (prescurtat ADIRU), este cea mai importanta asociatie de profil din Romania, fiind o asociație independentă, apolitică, nonguvernamentală.
ADIRU a participat in mod activ atat la intalnirile cu Guvernul Romaniei privind prelungirea programului Prima Casa pana in anul 2021, cat si la intalnirile cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale in legatura cu dezvoltarea si situatia pietei imobiliare din Romania.
PREȘEDINTE,
Grigore Cătălin Florin
SECRETAR GENERAL,
Ivan Bogdan Cosmin