Dezvoltatori: Blocarea PUZ-urilor de către Primăria Generală, COD ROȘU pe piața imobiliară

23 februarie 2021 by Adiru

Planul Primăriei Generale a Capitalei de a suspenda pe o perioadă de doi ani o serie de planuri urbanistice zonale ar provoca un șoc pe piața imobliară, susține Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România (ADIRU). Blocarea PUZ-urilor ar afecta atât proiecte în derulare sau viitoare, cât și unele finalizate. Ca impact, decizia poate fi comparată cu un COD ROȘU pentru piața imobiliară.

Reacția dezvoltatorilor imobiliari vine ca urmare a propunerii ca aprobarea Planului urbanistic zonal – PUZ coordonator să fie suspendată pe o perioadă de 2 ani. În tot acest timp certificatele de urbanism si autorizațiile de construire/desființare emise de primarul general și primarii de sectoare trebuie să respecte prevederile documentațiilor de urbanism anterioare.

Proiectul urmează să fie supus votului în sedința din 26 februarie a Consiliului General al Muncipiului București, iar dacă este adoptat și-ar face efectul din data de 5 martie.

În acest context, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România atrage atenția că efectele vor fi negative pe toate palierele. 

Pentru cei care doresc să-și cumpere un imobil nou, va există un risc de diminuare a posibilitățîi de achiziție, deoarece pe perioada suspendării se vor iniția mult mai puține proiecte, în lipsa unor reglementări urbansitice clare. În cazul în care totuși doresc să o facă, cei interesați sunt sfătuiți să analizeze în ce măsură sunt sau ar putea fi afectați.

De asemenea, mai semnalează ADIRU, băncile ar putea acorda mai greu finanțări, deoarece este de așteptat să ia în „considerare creșterea riscului, din cauza modificării și impredictibilității normelor urbanistice”. 

Cei mai expuși ar fi, potrivit ADIRU, cei care au semnat deja antecontracte de vânzare-cumpărare, deoarece blocajul pe o perioadă de doi ani ar putea duce la pierde finanțările bancare. Este invocată și posibilitatea să apară dificultăți de natură legală (obținerea documentelor pentru vânzare, acțiuni în instanța etc).

Pentru firmele de construcții, riscul major al întârzierii unor proiecte imobiliare ar fi diminuare volumului de lucrări sau chiar suspendarea lor.

https://www.realitatea.net/stiri/ultimele-stiri/dezvoltatori-imobiliari-blocarea-puzurilor-de-catre-primaria-generala-cod-rosu-pe-piata-imobiliara_6034de480122e4721e2866f2