Planul Primăriei Generale a Capitalei de a suspenda pe o perioadă de doi ani o serie de planuri urbanistice zonale ar provoca un soc pe piața imobliară, susține Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România (URBANIS). Blocarea PUZ-urilor ar afecta atât proiecte in derulare sau viitoare, cât si unele finalizate. Ca impact, decizia poate fi comparată cu un COD ROȘU pentru piața imobiliară.
Reacția dezvoltatorilor imobiliari vine ca urmare a propunerii ca aprobarea Planului urbanistic zonal – PUZ coordonator să fie suspendată pe o perioadă de 2 ani. În tot acest timp certificatele de urbanism si autorizațiile de construire/desființare emise de primarul general si primarii de sectoare trebuie să respecte prevederile documentațiilor de urbanism anterioare.
Proiectul urmează să fie supus votului in sedința din 26 februarie a Consiliului General al Muncipiului Bucuresti, iar dacă este adoptat si-ar face efectul din data de 5 martie.
În acest context, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România atrage atenția că efectele vor fi negative pe toate palierele.
„Pentru cei care doresc să-si cumpere un imobil nou, va există un risc de diminuare a posibilității de achiziție, deoarece pe perioada suspendării se vor iniția mult mai puține proiecte, in lipsa unor reglementări urbansitice clare. În cazul in care totusi doresc să o facă, cei interesați sunt sfătuiți să analizeze in ce măsură sunt sau ar putea fi afectați.
De asemenea, mai semnalează URBANIS, băncile ar putea acorda mai greu finanțări, deoarece este de asteptat să ia in „considerare cresterea riscului, din cauza modificării si impredictibilității normelor urbanistice”.
Cei mai expuși ar fi, potrivit URBANIS, cei care au semnat deja antecontracte de vânzare-cumpărare, deoarece blocajul pe o perioadă de doi ani ar putea duce la pierde finanțările bancare (corect este la pierderea finantarilor bancare ). Este invocată și posibilitatea să apară dificultăți de natură legală (obținerea documentelor pentru vânzare, acțiuni în instanța etc).
Pentru firmele de construcții, riscul major al întârzierii unor proiecte imobiliare ar fi diminuare volumului de lucrări sau chiar suspendarea lor.