BORO COMMUNICATION

Building Home: Ce sfaturi ați da dezvoltatorilor imobiliari în această perioadă? Dar oamenilor care vor să își achiziționeze o locuință?

Bogdan Cosmin Ivan: Piața imobiliară, fie că vorbim de piața rezidențială, industrială, de birouri, sau de logistică este o piață foarte volatilă și profund influențabilă de știri, zvonuri sau măsuri negative, deoarece decizia de achiziție, pe orice palier, are un puternic caracter subiectiv și este de așteptat ca ritmul vânzărilor și investițiilor să scadă în următoarea perioadă. Așa cum se observă în piață și așa cum am menționat încă de la începutul apariției Coronavirus în România, la acest moment vorbim despre un fenomen de înghețare (,,freeze”) a pieței imobiliare. Este ca și cum am fi luat cu toții o pauză din viața noastră sau din viața imobiliară.

În privința dezvoltatorilor imobiliari, le-am recomandat prudență și asigurarea unui climat sigur de muncă pentru angajați și clienți, dar cu mențiunea de a-și continua activitatea în contextul în care îngrijorarea cea mai mare este legată de efectele financiare și economice ale încetării activității din domeniu.

Se estimează că panica poate afecta în sine mai mult decât virusul și de aceea în perioada următoare eforturile ar trebui îndreptate către diminuarea acestui fenomen și menținerea unui climat de încredere, în măsura în care acest lucru va fi posibil pentru derularea activităților, într-un regim cât mai apropiat de cel normal, dacă bineînțeles evoluția epidemiei nu va impune luarea altor măsuri de carantină.

În privința cumpărătorilor, aș spune că este de înțeles să existe o reticență de a participa la vizionări, deoarece există o îngrijorare vizibilă în tot spectrul activităților economice și sociale și nevoia de a achiziționa o locuință a trecut într-un plan secund. Oamenii sunt îngrijorați mai mult de asigurarea nevoilor de bază și este absolut normal să existe o amânare a deciziei de achiziție, însă acesta este un fenomen temporar care nu are un fundament obiectiv, ci mai mult subiectiv și cu siguranță că va reveni apetitul de la începutul anului, poate pentru locuințe mai spațioase și mai generoase în contextul în care carantina a demonstrat cât de important este să ai o locuință în care să îți poți desfășura viața cât mai frumos și ușor posibil.

Pentru mai multe informatii accesati linkul:

https://www.borocommunication.ro/bogdan-cosmin-ivan-adiru-calitatea-locuirii-este-un-concept-dinamic-si-relativ/