Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari îl întreabă pe Nicuşor Dan dacă se mai doreşte continuarea dezvoltării imobiliare în Capitală si care este obiectivul Primăriei privind construirea în Bucureşti în contextul suspendării PUZ-urilor de sector

24 februarie 2021 by Adiru

Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis arată într-o scrisoare deschisă că Primaria Capitalei poate să solicite doar instanţei de judecată anularea PUZ-urilor, în situaţia în care un astfel de act nu mai poate fi revocat, întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. Scrisoarea deschisă vine după ce primarul Capitalei, Nicuşor Dan a cerut Consiliului General suspendarea pentru doi ani a Planurilor Urbanistice Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, începând din 5 martie 2021. Proiectele se află pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din data de 26 februarie. Edilul susţine că planurile permit betonarea a zeci de hectare de spaţiu verde şi construirea unor blocuri între case. Asociaţia a adresat o scrisoare deschisă Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi primarului Capitalei, Nicuşor Dan, prin care cere lămuriri privind măsura anunţată de edil şi se întreabă ce se va întâmpla cu certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire deja emise de către Primăria Capitalei şi primăriile de sector şi dacă se vor acorda despăgubiri sau compensatii pentru daunele cauzate de suspendarea lucrărilor din domeniul privat.

Mai mult, suspendarea efectelor PUZ-ului contravine prevederilor Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, care precizează, la art. 56, că valabilitatea prevederilor documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism se extinde de drept pentru acele investiţii care au început în timpul perioadei de valabilitate, până la finalizarea acestora, în următoarele situaţii: dacă în timpul perioadei de valabilitate a fost începută, în condiţiile legii, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construire/desfiinţare.

Potrivit Urbanis, suspendarea unei hotărâri a Consiliului Local este tot de competenţa instanţelor judecătoreşti, iar un astfel de demers se poate realiza doar în faţa instanţelor de judecată.

Asociaţia aduce şi argumente financiare. Astfel se estimează faptul că piaţa de construcţii din România a depăşit pragul de 90 de miliarde de lei în 2020, din care, Bucureşti se află pe primul loc în topul judeţelor în funcţie de cifra de afaceri a business-urilor din construcţii care au sediul aici, însumând 26 miliarde de lei, aproape 31% din totalul la nivel naţional.

Pentru mai multe informatii accesati:

https://www.news.ro/economic/asociatia-dezvoltatorilor-imobiliari-il-intreaba-nicusor-dan-doreste-continuarea-dezvoltarii-imobiliare-capitala-obiectivul-primariei-privind-construirea-bucuresti-contextul-suspendarii-puz-urilor-1922404824582021021920008333