Contactat de wall-street.ro, Ivan Bogdan, secretar general in cadrul Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania (URBANIS), a declarat ca asociatia a trimis adrese catre Ministerul Finantelor si ANAF, prin intermediul carora au solicitat un punct de vedere si o intalnire cu toate partile implicate pana la 30 iulie, dar fara nici un raspuns.

“Am solicitat o intalnire catre Ministerul Finantelor si ANAF pentru a discuta pe aceste aspecte, sa prezentam si punctul de vedere al dezvoltatorilor, al oamenilor care efectiv construiesc si care sunt in piata. Si nu am primit nici un raspuns. Orice modificare in materia impozitarii ar trebui realizata cu un timp suficient prealabil, astfel incat dezvoltatorii imobiliari sa aiba o perioada suficienta pentru a putea realiza operatiunile necesare finalizarii unui proiect imobiliar. In medie, un proiect imobiliar dureaza aproximativ 2 ani de la momentul initierii proiectului si pana la vanzarea acestuia, iar la baza acestuia sta un plan de afaceri, in care componenta impozitarii joaca un rol determinant, chiar fundamental. Schimbare regulilor de impunere fiscala in timpul derularii acestor proiecte imobiliare poate conduce pe termen scurt la cresterea veniturilor bugetare, insa pe termen lung va duce la aparitia unor situatii extrem de dificile pentru intreaga piata imobiliara”, spune Bogdan Ivan (foto).

Secretarul general al URBANIS subliniaza, de asemenea, raspunsurile contradictorii si practica aplicarii neunitare a legislatiei fiscale de catre autoritati. “ANAF nu a comunicat eficient si nici acum nu poate clar sa ne spuna care este procedura exacta care trebuie urmata si aplicata. Pe de alta parte, prevederile din Codul Fiscal nu sunt armonizate cu prevederile referitoare la Cartea Funciara, in ceea ce priveste patrimoniul afacerii. Au fost devoltatori imobiliari care au dorit sa faca acest demers, dar au fost refuzati la inscrierea in Cartea Funciara”, a mai declarat Bogdan Ivan.

In opinia sa, schimbarea peste noapte a tratamentului fiscal, la care s-ar adauga obligatia platii retroactive pe ultimii cinci ani a impozitului pe venit, “ar putea bloca efectiv foarte multe proiecte rezidentiale in derulare, cu cateva zeci de mii de apartamente, pentru care, eventual, cumparatorii au mai platit si off-plan, daca ANAF ar aplica masuri, precum sechestrul asupra bunurilor. Pe de alta parte exista si posbilitatea clara ca preturile sa creasca la dezvoltarile rezidentiale noi”.

El arata ca aplicarea unui impozit pe venit de maxim 3% pana in prezent, pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, care intra in costul final al unei locuinte, a favorizat, de asemenea, mentinerea preturilor la apartamente la un pret mai accesibil pentru venitul disponibil al romanilor. “Probabil ca, la acest moment, este o nevoie urgenta de bani la bugetul de Stat si s-a gasit aceasta modalitate de a taxa activitatea de constructii de locuinte, care in ultima perioada a inceput sa functioneze. Numai ca, orice modificare peste noapte in acest domeniu este in masura sa afecteze piata per ansamblu. Poate cei mai nemultumiti vor fi clientii, din cauza proiectelor rezidentiale care nu se vor mai finaliza, desi au platit avansul”.

Bogdan Ivan mai subliniaza ca “efectul nu va fi doar asupra dezvoltatorilor imobiliari ci intr-un final, cei care vor fi cei mai prejudiciati vor fi tot clientii de locuinte noi, intr-un moment in care in piata se restabilise increderea si lucrurile mergeau intr-o directie pozitiva”.

Acesta mai spera ca, avand in vedere si modificarile de la nivelul conducerii ANAF, sa existe o mai buna comunicare intre autoritatile fiscale si cei care sunt implicati direct in domeniul imobiliar, inclusiv dezvoltatorii imobiliari, deoarece interesul tuturor ar trebuie sa fie acela ca lucrurile sa functioneze intr-un cadru transparent si predictibil din punct de vedere legislativ si fiscal.