Anul 2022 va ramane in memoria celor care activeaza in industria imobiliara drept o perioada marcata de evenimente negative, care au afectat in egala masura atat cumparatorii, cat si dezvoltatorii imobiliari. Conflictul din Ucraina, cu toate efectele sale secundare – inflatia, cresterea pretului la energie si materiale de constructii, dar si majorarea dobanzilor bancare au schimbat trendul pozitiv de dezvoltare din anii precedenti si au modificat fundamental perspectivele de evolutie a pietei imobiliare pentru urmatorii ani. Bogdan Ivan Cosmin, secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania – Urbanis (URBANIS), spune ca, totusi, ca industria imobiliara a rezistat bine socurilor din ultimii ani, iar conditiile economice fundamentale nu s-au modificat intr-un mod extrem de negativ. Dorinta de achizitie ramane si exista latenta in piata, iar nevoia de construire si migratia tinerilor catre orasele metropole va continua si va genera in continuare o cerere bazata pe fundamente importante si anume nevoia de a munci, de a trai si de a castiga mai bine. Pe termen mediu si lung, pe masura ce economia va evolua pozitiv, investitiile in imobiliare se vor demonstra, asa cum au facut-o ca si pana acum, ca sunt un vehicul investitional sigur si profitabil, ceea ce va incuraja si sustine evolutia sectorului.

Interviu cu Bogdan Ivan Cosmin, secretar general al URBANIS si specialist cu o experienta profesionala de 17 ani pe piata imobiliara.

– Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale, avand in vedere contextul actual si scumpirile din ultima perioada?

– Daca discutam in cifre, potrivit analizelor imobiliare.ro, anul trecut raportat la 2021 a inregistrat cateva recorduri negative importante. La nivel national, preturile locuintelor vechi si noi au crescut cu o medie de 14,3%, evolutia inregistrata in cazul celor noi ajungand la 19,8%. Raportat la anii precedenti, ritmul de crestere a preturilor a fost de doua ori mai mare. Spre exemplu, in 2021 versus 2020, ritmul de crestere a fost de 7,6%. De fapt, dinamica majorarilor de preturi din 2022 a inregistrat un record al ultimilor 14 ani.

In ultimii 7-8 ani, preturile s-au aflat pe o panta ascendenta continua in Romania, lucru pe care il consideram din punct de de vedere macroeconomic absolut normal. Pe masura ce economia a crescut, veniturile populatiei s-au majorat, iar piata imobiliara nu a facut altceva decat sa se sincronizeze la aceasta evolutie pozitiva. Veniturile mai mari ale populatiei au permis o creditare mai facila si, in mod normal, produse imobiliare din ce in ce mai bune, a se citi si mai scumpe, raportat la cerintele pietei, care a evoluat cantitativ si calitativ de la un an la altul.

Referitor la cerere, este important sa distingem doua momente importante ale anului trecut: perioada scurta pana la izbucnirea conflictului din Ucraina si ce a urmat ulterior. Primele doua luni ale anului 2022 (ianuarie si februarie pana la izbucnirea conflictului) au fost neasteptat de bune in privinta numarului de tranzactii noi, dar mai ales a sentimentului pozitiv existent in piata imobiliara dupa terminarea pandemiei Covid-19, in care atat cumparatorii, cat si dezvoltatorii imobiliari se aflau intr-o stare de euforie post-pandemie: foarte multi clienti interesati, proiecte noi care se doreau initiate, adica, in general, o situatie cu premise favorabile de crestere. Din pacate, toata aceasta euforie s-a terminat rapid si brusc incepand cu initierea razboiului din Ucraina. Starea de nesiguranta, existenta starii de razboi in imediata apropriere au facut ca, la nivel mental, subiectiv vorbind, cumparatorii si dezvoltatorii imobiliari sa reduca atat cererea cat si numarul de proiecte noi initiate.

In cifre, cererea a scazut in 2022, raportat la 2021, cu 29%, ceea ce este enorm si credem ca reprezinta un nou record negativ din ultimii 10 ani. si numarul de autorizatii noi de construire a inregistrat o depreciere semnificativa de aproximativ 15%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Chiar daca nu mai par relevante la acest moment, totusi primele doua luni au relevat un aspect important, si anume ca exista o cerere consistenta si sanatoasa in piata pentru achizitia de locuinte, care ar putea reveni daca elementele negative ar disparea din piata, mai ales ca, la nivel al veniturilor populatiei, acestea au crescut cu aproximativ 12% in privinta salariului mediu net in 2022, raportat la 2021.

Pentru mai multe informatii accesati: https://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/adiru-razboiul-din-ucraina-socul-care-a-destabilizat-piata-rezidentiala.html