Subscrisa “ASOCIAȚIA  DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI  DIN ROMÂNIA – URBANIS “ (prescurtat ADIRU), este cea mai importanta asociatie de profil din Romania si scopul nostru este acela de a apara interesele dezvoltatorilor imobiliari din Romania, in vederea promovarii unei piete imobiliare a constructiilor de locuinte, dar si de a facilita o relatie de parteneriat si dialog intre autoritatile publice si private si membrii Asociatiei, in probleme de interes comun.

Referitor la propunerile de modificare a Programului Prima Casa, aparute in presa in perioada aceasta, dorim sa va transmitem si propunerile dezvoltatorilor imobiliari, membrii ai Asociatiei noastre.

In primul rand, cea mai importanta propunere a noastra este cea legata de suma maxima care poate fi accesata la acest moment, aplicabila programului Prima Casa, suma maxima care genereaza destul de multe neplaceri, celor care doresc sa-si achizitioneze o casa si care nu este in concordanta cu celelalte prevederi din domeniul achizitiei de locuinte noi, ca parte a politicilor sociale ale Guvernului Romaniei.

La inceputul anului 2019 a fost adoptata Legea 30/2019 prin care au fost modificate conditiile pentru livrarea de locuințe noi cu o cota redusă de TVA de 5%, in sensul in care s-a eliminat conditionarea achizitionării unei singure locuințe cu cota redusă de 5% de către o persoană necăsătorita sau familie, cu respectarea mai multor conditii, una dintre acestea fiind legata de suma maxima sau pretul maxim al unei locuinte de 450.000 lei.

Aceasta lege, care va avea efecte extrem de benefice atat pentru piata imobiliara, cat si pentru cumparatorii de locuinte noi, nu este, din pacate pusa in concordanta cu prevederile aplicabile programului Prima Casa, si aici ne referim la Ordonanta de Urgenta 60 din 2009, care nu a suferit modificarile necesare astfel incat ca existe un plafon/suma maxima egala.

Astfel, prin OUG 60/2009, o lege care dateaza de aproximativ 10 ani, s-a stabilit ca suma maxima pentru accesarea programului Prima Casa este de 57.000 Eur sau 66.500 Eur in echivalent in RON, in functie de tipul de locuinta achizitionata, insa acest plafon nu mai este adecvat realitatilor actuale si nu permite achizitia unor apartamente mai generoase si mai spatioase pentru tinerile familii.

Conform datelor statistice furnizate de INS si a rapoartelor imobiliare existente, la un pret mediu de 1000-1100 Eur/per metru patrat util, ar rezulta ca este posibila doar achizitionarea unor apartamente cu o suprafata de maxim 50-60 mp, adica acest credit poate fi accesat doar pentru achizitia de garsoniere si apartamente cu 2 camere, apartamente care, din pacate, nu sunt propice pentru o familie cu minim 3 membrii si care au nevoie de o locuinta cu minim 3 camere.

Propunerea noastra vizeaza majorarea sumei maxime care poate fi accesata prin Programul Prima Casa, pana la suma de 450.000 lei, pentru a permite tinerilor sau tinerilor familii sa achizitioneze apartamente sau chiar case, care sa indeplineasca cerintele locative actuale, mai moderne si mai civilizate, mai ales in contextul in care Romania se afla pe ultimele locuri la spatiul locativ destinat locuirii si, mai ales, in contextul actual in care exista anumite cerinte minimale privind suprafetele unui apartament.

Prin majorarea acestui plafon, s-ar solutiona una dintre cele mai importante cerinte ale cumparatorilor de locuinte noi, si anume finantarea, aceasta fiind una dintre cele mai problematice aspecte pentru cumparatori. Prin aceasta modificare, nu s-ar putea considera ca se excede politicilor sociale, avand in vedere cele mentionate mai sus, privind TVA-ul de 5%, din contra ar fi o aliniere a legislatiei aplicabile in domeniul locativ si al constructiei de locuinte noi.

Propunerea noastra vine si in contextul in care, in anul 2018 nu au fost consumate fondurile alocate programului Prima CASA si exista resursele necesare, din cauza modificarilor normelor BNR, care au ingradit creditarea si, in acest context, majorarea plafonului ar putea imbunatatii considerabil conditiile de creditare existente in piata.

Programul Prima CASA poate fi considerat cu usurinta cel mai de succes program guvernamental al Statului Roman si opinia noastra este aceea ca acesta trebuie si poate fi imbunatatit, dar mai ales continuat, atata vreme cat isi indeplineste rolul pentru care a fost creat.

De aceea va rugam sa aveti in vedere ca ne manifestam disponibilitatea de a discuta orice aspect pe aceasta tema, asa cum am facut-o cu ocazia discutarii Memorandumul denumit Aprobarea strategiei programului ”Prima casă” 2017-2021, moment la care ne-am oferit expertiza acumulata in domeniul imobiliar.

Din punct de vedere economic,  consideram ca acest Program a adus beneficii foarte mari tuturor partilor implicate: firme de constructii, furnizori de materiale etc, dar si Statului Roman prin colectarea de TVA, impozit pe profit, taxe salariale, taxe si impozite locale, fiind un motor foarte important pentru economia nationala si bugetul statului. Potrivit datelor MFP, de la lansarea programului ,,Prima Casă” în anul 2009 si până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,40 miliarde lei, cu mentiunea ca aceste sume se regasesc intr-o mare masura atat in economia reala, cat si la bugetul Statului Roman, fiind de departe cel mai de succes program guvernamental de pana acum.

Din punct de vedere social, va rugam sa aveti in vedere ca a ajutat sute de mii de romani, in special tineri, in demersul lor de a-si achizitiona o locuinta. Asa cum precizam va indeplini si o cerinta sociala legala de spatiul locativ necesar unei familii, respectiv un apartament de minim 3 camere

Concluzii si Opinii:

Asa cum am prezentat mai sus, opinam ca  majorarea sumei maxime existente la acest moment pentru programul Prima Casa, la suma de 450.000 lei, asa cum este in cazul TVA-ului redus de 5 %, in special cu privire  la achizitia de locuinte noi este de natura sa aduca foarte multe beneficii:

a) sociale: pentru tinerii care nu isi pot cumpara o locuinta mai generoasa destinata unei familii. Aceasta va conduce si la o  crestere a suprafetei locative in ceea ce priveste locuintele noi;

b) economice: va incuraja si stabiliza piata de constructii de locuinte noi si, in special, va promova constructia locuinte noi din Romania;

c) taxe la bugetul de stat: este preferabil sa se incaseze taxe, de orice natura sunt acestea: TVA, taxe privind proprietatea, impozit pe profit etc ce vor fi generate de constructia unor imobile mai mari ca dimensiune, fapt care va conduce la cresterea activitatii din domeniul constructiilor.

Va rugam sa aveti in vedere aceste aspecte prezentate, in procesul de legiferare si adoptare a masurilor privind Programul Prima CASA, deoarece aceasta masura va fi extrem de benefica pentru piata imobiliara si pentru cumparatorii de locuinte noi, afectati la finalul anului 2018 de stirile negative privind modificarea normelor BNR, de cresterea ROBOR, si de fluctuatiile cursului Leu – Euro.